Sunday, June 13, 2010

My 1st baking..

ahahaha.. ehehehehe... ekekekeke... gelak.. gelak.. dan senyuman di bibir seharian.. macam tak percaya aku berjaya membuat kuih bahulu kosong hasil tanganku sendiri.

Lepas breakfast, aktiviti bermula..~ excited and nervous dowk.. maklum 1st time buat sendiri.. biasanya jadik pemerhati bangsa2 bersatu.. bila buat sendiri, walaupun simple tapi punyalah gigil.. sampaikan lupa nak rakam adunan yg belum di bakar.. hehehe..

Tadaaa....~ ini lah hasilnya... jangan gelaks ok.. hitam-hitam si tampuk manggis.. walaupun hitams tapi tetap lazat dan manis seperti yang asli..huhuhu... sape lagi nak puji kalau bukan diri sendiri.. ahaks












Herewith, am attached the recipe ok..cubalah.. senang jeks.. ahaks


Bahan-bahannya:

5 biji telur
1 1/4 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung
1 camca teh serbuk vanilla
1 camca teh esen rose


Cara-cara membuatnya:

1. Pukul telur + gula hingga naik gebu
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis
3. Masukkan esen + serbuk vanilla
4. Sapu loyang dgn majerin, then tabur tepung gandum sedikit untuk tidak melekat bila adunan masak
5. Masukkan adunan dan bakar hingga kekuningan..~ jangan cuai ok.. nanti hitams macam yg i buat.. hehehehe


NOTA:
(kalau telur size besar; tepung 1 3/4 cawan, gula lebih kan sket tp jgn sampai 1 1/2 cawan)

1 comments:

nuraishah said...

EMM..MESTI SEDAP..TERINGIN YR NAK AYU MASAKKAN UNTUK KITE,,,YUMMM2....