Wednesday, March 10, 2010

Syeikh Mohamed Sayed Tantawi meninggal dunia

Hatiku menjadi berdebar-debar kala membaca perkhabaran ini di dada akhbar. Seorang lagi ulamak kita di jemput-Nya. Kita semua tahu kan, bila semakin ramai ulamak di amil nyawanya, dengan keadaan bumi kita yang semakin uzur dan berbagai kemusnahan alam yang menimpa di sana-sini.. ~ kiamat terbayang-bayang diruang mataku. Ia semakin hampir!!!


"Ya Allah, pelihara kami hambaMU yang serba dhaif ini dari hasutan syaitan dan fitnah dajjal, tetapkanlah iman kami dan janganlah kau bolak-balikkan hati kami, ya Allah.."


Ini berita yang telah ku "copy & paste" bagi memudahkan kalian membacanya:


SUMBER:Klik

Syeikh Al-Azhar, Syeikh Mohamed Sayed Tantawi meninggal dunia semasa melakukan lawatan ke Arab Saudi hari ini., lapor agensi berita Al-Jazeera.

Tantawi, 82, meninggal dunia di Riyadh - ibu negara Arab Saudi - selepas mengalami serangan sakit jantung, lapor agensi berita Al-Jazeera.

Tantawi banyak memberi sumbangan kepada dunia intelektual Islam dengan menghasilkan buku-buku agama, termasuk 15 jilid kitab tafsir al-Quran.

Tantawi dilahirkan pada tahun 1928. Beliau dilantik menjadi Sheikh Al-Azhar sejak 1996 di Universiti Al-Azhar - pusat pengajian sunah yang tersohor di dunia Islam.

Kematian ulama yang disegani itu sudah pasti meninggalkan kesan yang cukup mendalam kepada masyarakat Islam dan antarabangsa.

Sementara itu, agensi berita AFP melaporkan, anaknya, Amr Tantawi, berkata kematian bapanya merupakan satu kejutan yang tidak dapat digambarkan.

"Ahli keluarga allahyarham sudah membuat keputusan, Allah sudah memilihnya meninggal dunia di tanah Saudi, maka beliau akan dikebumikan di tanah perkuburan Al-Baqie, di Madinah, tanah suci kedua umat Islam," katanya.

2 comments:

zulkbo said...

innalillah..
al fatihah..jasamu di kenang..

Anonymous said...

Innalillah wa-inna ilaihi raji’un – Truly to Allah we belong, and truly to Him shall we return.. alfatiha

salamm,